Hírlevél feliratkozás
Visszahívunk!
márc
20
A SPIRULINA alga természetes egészségvédő élelmiszer
2017.03.20 - hétfő
1. Normalizálja a bélflórát; antibakteriális hatással bír.
2. Csökkenti a vérnyomást.
3. Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.
4. Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet, helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.
5. Erősíti az immunrendszer működését, különösen a makrofágok stimulálása révén, amelyek segítik a hulladékok eltávolítását a szervezetből, antigéneket tartalmaz, amelyek az AIDS ellen küzdenek.
6. Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek.
7. Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását.
8. Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.
9. Segít a szervezet pH-ját lúgossá tenni.
10. Könnyen emészthető vas forrása.
A természetből gyűjtött algák fogyasztása több népnél már évszázadokkal ezelőtt sem volt ritka. Mexikóban, a Tenochtitlan-n tó mellett, a Spirulina maxima felhasználásával készített kékeszöld színű sütemény az aztékok kedvelt eledele volt.
Közép-Afrikában, a Csád-tó környékén élő Kanembou-törzs tagjai pedig dihének nevezett, főzelékszerű ételt állítottak elő Spirulinából.
Az utóbbi 20-30 évben a világ számos országában elkezdték termelni a Spirulina platensis és Spirulina maxima cianobaktériumokat.
A biomassza nagyüzemi előállítása jelenleg kizárólag nyitott rendszerben (szabadtéri medencékben) történik. A zárt rendszerű technológiát eddig még csak kísérleti, illetve kisüzemi célokra alkalmazták.
A Spirulina-termelés volumene az utóbbi években világszerte számottevően emelkedett. Jelenleg az előállított biomassza döntő mennyisége emberi fogyasztás célját szolgálja, jellemzően egészségmegőrző élelmiszerként (divatos kifejezéssel health foodként) értékesül.
Olyan alapos méregtelenítést végez, hogy azokat a régóta elraktározott és zsírral körbevett savas melléktermékeket és toxinokat is feloldja, és kiüríti a testünkből, amiktől az egyszerűbb méregtelenítő diétákkal vagy böjtökkel nem tudnánk megszabadulni.
A Spirulinát tabletta vagy kapszula formájában hozzák forgalomba.
- A termék szárazanyag-tartalma 93-97%.
- A Spirulina platensis fehérjében rendkívül gazdag, átlagosan mintegy hatvan százalékát teszi ki a fehérje.
- Gazdasági szempontból a biliproteinek (pl. c-fikocianin) a legértékesebbek, ezek a vízoldható kék pigmentek
- a zöld klorofillel és a narancssárga béta-karotinnal együtt okozzák a Spirulina jellegzetes kékeszöld színét.
- Zsírsavösszetétele nagyon kedvező, bár jelentős mértékben függ a környezeti feltételektől.
Átlagosan mintegy 27-28% telített és 72-73% telítetlen zsírsavat tartalmaz.
A zsírsavfrakció 10-30%-a gamma-linolénsav, amely egy viszonylag ritkán előforduló, többszörösen telítetlen, egészségvédő hatással rendelkező zsírsavféleség. K
iváló Spirulina-törzsek használata és megfelelő feldolgozási technológia alkalmazása esetén a biomasszának legalább 1%-át teszi ki a gamma-linolénsav-tartalom.
A Spirulina gamma-linolénsav tartalma nagyon magas. A GLA szerepe a szervezet működését tekintve rendkívül sokrétű. Egyrészt fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez, másrészt gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést. Megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezáltal csökken a vérrögök kialakulásának veszélye. Pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet, így csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Javítja az idegrendszeri működést, kiüríti a felesleges folyadékot a szervezetből. Közismerten kiegyensúlyozó hatása van a vércukorszintre.
Dr. Hass, a Staying Health With Nutriti on című könyv szerzője szerint a GLA a következő tünetek kezelésében volt hatékony:
- A keringési rendszer elváltozásai
- Ízületi gyulladás (reuma és más gyulladásos betegségek)
- Bőrelváltozások (ekcéma, pattanások, dermatiti s)
- Allergiák, asztma
- Szklerózis multiplex
A GLA számtalan különféle módon hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és ennek eredménye messze túlmutat egy jó állapotbanvlévő immunrendszeren.
1980-ban semmit nem kutattak intenzívebben, mint a GLA-t. Csak ebben az évben hozzávetőlegesen 200 klinikai kutatást végeztek orvosi egyetemeken és kutatóintézetekben világszerte. Horrobin és munkatársai placebo kontrollos humán kísérletekben vizsgálták a GLA hatását a különböző memóriavesztéses állapotokon. A kísérletek eredményeként megállapítható, hogy mind az alkohol által előidézett, mind a skizofrénia okozta memóriadeficit esetében szignifikáns javulás következett be.
A szerzők megállapították, hogy a GLA potenciális étrendkiegészítő lehet különböző dementiás állapotokban, ill. Alzheimer-kórban.
- Ami vitamintartalmát illeti, a Spirulina a béta-karotin leggazdagabb természetes forrása, huszonötször több béta-karotin van benne, mint a sárgarépában.
- Emellett még D-, K- és B12-vitaminból tartalmaz számottevő mennyiséget.
- Sok benne az ásványi anyag is (vas, mangán, magnézium), mégpedig szerves kötésben, vagyis könnyen felszívódó formában.
- A spirulina 65-71% proteinből áll.
Ezek a proteinek biológiailag teljesek, ami azt jelenti, hogy megfelelő arányban tartalmazza mind a 8 esszenciális aminosavat. A legtöbb növényi étel nem teljes értékű, mivel hiányzik belőlük egy vagy több aminosav. Sajnálatos, hogy szervezetünkből a hiányos táplálkozás következtében hiányoznak a létfontosságú aminosavak.
A szervezetnek proteint kell előállítania saját működési problémáinak kijavításához. Ehhez csak oly módon jut hozzá, ha az elfogyasztott élelemben egyidejűleg minden protein összetevő jelen van. Ha ez nem teljesül, a bevitt aminosavak elvesznek. Megfelelő protein bevitele esetén is előfordulhatnak emésztési problémák, ez megakadályozhatja az összes összetevő emésztését.
A spirulina olyan formában tartalmazza a szükséges aminosavakat, melyek ötször könnyebben emészthetők, mint a hús vagy a szója protein.
A spirulina 12 nem esszenciális aminosavak közül 10 fajtát tartalmaz. A "nem-esszenciális" kifejezés nem azt jelenti, hogy ezekre az aminosavakra a szervezetnek nincs szüksége. Inkább azt jelzi, a szervezet képes előállítani őket, ha szüksége van rájuk, ha megkapja a megfelelő élelmiszer összetevőket. Kétségtelenül a szervezetet sokkal jobban szolgálja, ha ezeket a kitűnő protein összetevőket készen és teljességében megkapja a bevitt élelemmel együtt, mivel minden aminosavnak jelen kell lennie ahhoz, hogy a sejt enzimeket, proteineket, hormonokat és agykémiai anyagokat, illetve a metabolizmushoz szükséges összetevőket elő tudja állítani.
Szervezetünk biokémiai elemek ezreiből áll, és működik.
A spirulina esszenciális ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, melyeket növekedése során nyel magába, könnyen felszívódó formában:
KÁLIUM (15,400 mg/kg) Az egyik legfontosabb ásványanyag, mely szabályozza a szervezet elektrolit szintjét. Hiánya szívbetegséget, magas vérnyomást, mellékvese kimerülést és izomsorvadást okozhat.
KÁLCIUM (1,315mg/kg) A szervezetben legbőségesebben található anyag, különösen fontos a csontok és fogak egészségéhez, de szerepet játszik, az izmok idegpálya átvitelében.
A spirulina körülbelül annyi kálciumot tartalmaz grammonként, mint a tej. CINK (39 mg/kg)
Több, mint 30 létfontosságú enzim reakciójához szükséges ásványanyag. Kiemelkedő hatása van a mentális egészségre, a bőrtónusra, a prosztata funkcióra és az öngyógyító képességre.
MAGNÉZIUM (1,915 mg/kg) Hiánya izomgörcsöket, így szívrendellenességet is okozhat. Elősegíti a B és C vitaminok, illetve a protein beépülését.
MANGÁN (25 mg/kg) Aktiválja az enzimrendszert, a cinkkel együtt. Elősegíti a neurotransmitter acetylcholin működését, és a vércukor szintjének stabilizálását.
SZELÉN (0,40 ppm) Eredetileg mérgező nehézfémnek gondolták, ma már tudják, hogy szükséges az egészséghez. Megakadályozza az öregedést, a veszélyes oxidációt és a szabadgyökök képződését, csökkenti a rákkeltő anyagok mérgező hatását és hatékonyabbá teszi a szívműködést. VAS (580 mg/kg) Elősegíti a hemoglobin, az oxigént szállító vérpigmenteket képződését, melyek az egészséges vörösvérsejtekben találhatók. A vashiány a leggyakoribb a szülőképes korú nők között. F
OSZFOR (8,42 mg/kg) Az emberi szervezet második legfontosabb ásványa, gyakorlatilag minden egyes sejtben megtalálható. A kálciummal együtt hat, és fenntartja a csontsűrűséget. Elősegíti a szénhidrátok és a B-vitaminban található niacin és riboflavin emésztését. Vitaminok A spirulina számos vitamint is tartalmaz, melyek minden élő szervezet számára szükségesek a metabolizmus folyamatában:
PYRIDOXIN vagy B6 (3 mg/kg) Szerepet játszik a protein lebontásában és beépülésében. Védi a szív egészségét, stabilizálja a női hormonszinteket. Dr. Carl Pfeiffer bizonyította, hogy a B6 vitamin a cinkkel együtt képes a skizofrénia néhány formáját gyógyítani.
BIOTIN (0,4 mg/kg) A szénhidrát metabolizmusa során a biokémiai reakciók közben keletkező szénmonoxidot szállítja. Co-enzimként is működik, a B-vitamin komplexum feldolgozása során. A nyers tojásfehérje és néhány nyers hal elpusztítja a biotint.
COBALAMIN vagy B12 (2 mg/kg) Az összes vitamin közül ezt tudja a legnehezebben megszerezni a szervezet növényi forrásból. A spirulina nagyon gazdag ebben a ritka vitaminban, 250%-kal többet tartalmaz, mint a marhamáj, melyről régebben azt gondolták, hogy a leggazdagabb természetes forrás. Egy adag spirulinával könnyedén túllépi a napi 1,5-3 milligramm ajánlott fogyasztást.
A B12 hiánya vészes vérszegénységet, az idegek degenerációját, korai szenilitást, kövérséget és mentális betegségeket okoz, mely skizofréniával is járhat. Az ismert gyógytermékek és kapszulák többsége ma már szintetikus B-12 vitamint tartalmaz.
PANTOTÉNSAV (11mg/kg) "Stressz" vitamin, melyet a mellékvese használ a koleszterinnel és C-vitaminnal együtt a kortizon és más sztereoidok előállítására, válaszként a fizikai és mentális stresszre. Hiánya erősíti az allergia érzékenységét, a fertőzéseket és a degeneratív betegségeket, mint az arthritis és a reuma. A fekélyeket és hypoglycemia kialakulását is vitaminhiánnyal hozzák összefüggésbe.
FOLSAV (0,5 mg/kg) Létfontosságú a a vörösvérsejtekben a megfelelő hemoglobin képződésében. Hiánya visszamaradó növekedést, bőrpigment betegségeket, korai őszülést okoz.
INOSITOL (350mg/kg) Életfontosságú lipotropikus élelem, amely fenntartja a májs egészségét, és segíti a rákkeltő méreganyagok lebontását, különösen a női hormonok feleslegét. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. A máj cholint, inositolt használ a lecitin előállításához. A szervezet számára az inositol második legfontosabb vitamin, a niacin után. Tanulmányok jelezték, hogy az inositol a biotinnal csökkenti a hajhullást.
NIACIN (118 mg/kg) Nikotinsavként és niacinamid néven is ismerjük. Utóbbiak alternatív formulák, a niacin a lényeges a testi egészséghez. Dr. Abram Hoffer teljesen kigyógyított skizofrén eseteket a niacin használatával. Hatásos koleszterinszint csökkentő. RIBOFLAVIN vagy B2 (40 mg/kg): A legáltalánosabb vitaminhiányt okozó, hályogot, látási problémákat, vizesedő szemeket és kezelhetetlen ekcémát okoz.
THIAMINE vagy B 1 (55 mg/kg) Az étkezéssel bevitt szénhidrát lebontásának co-enzime. Fenntartja a vér glükóz szintjét. Hiánya gyengeséget, szívkárosodást, hasi problémákat és rossz oxigénállátást, erős hiánya halált is okozhat, a kritikus mérgezés a nem feldolgozott szénhidrát részekből keletkezik.
TOCOPHEROL vagy E-vitamin (190mg/kg) A spirulina grammonként több E-vitamint tartalmaz, mint a tiszta búzacsíra grammonként. Ez a vitamin védi a szívet és a keringés egészségét, segíti a sejtek oxigénellátását, így is védve a szervezetet az öregedés ellen.
Karotének
A növényi élelmiszerek néhány anyaga nem valódi vitamin, csak előanyagot biztosít a szervezet számára, melyből az a megfelelő vitaminokat képes létrehozni.
Nagyon fontos azonban tudni azt, hogy az immunrendszert erőteljesen stimuláló, erősítő táplálékok fogyasztásakor - így pl. a Ganoderma termékek, vagy a Spirulina alga esetében is - az autoimmun betegségre való hajlam vagy fennálló betegség esetén nem kizárt, hogy a tünetek felerősödnek.
Ezért tehát A KEZELŐORVOS VÉLEMÉNYÉT AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ESETÉBEN MINDIG KI KELL KÉRNI, UGYANIS AZ IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE EBBEN AZ ESETBEN ROSSZABBRA IS FORDÍTHATJA A DOLGOKAT!
A Spirulina termékek fogyasztása tehát sokkal inkább javasolható, mint a manapság oly népszerű pezsgőtablettáké ill. ásványi anyag- és nyomelem-készítményeké, amelyek szervetlen formában tartalmazzák az összetevőket, ennélfogva felszívódásuk csak nagyon alacsony hatásfokkal történik meg.
A tenyésztésre használt tápoldat összetételének célszerű módosításával a Spirulina platensis-t jelentős mértékben lehet dúsítani mikroelemekkel (cink, szelén, jód stb.) és vitaminokkal (A, C, E-vitamin), így a kedvező táplálkozás-élettani hatások tovább fokozhatók.
A nyomelemekkel történő dúsítás egyébként egy másik mikroorganizmus-csoportnál, az élesztőgombáknál széles körben alkalmazott, nagyon kedvelt eljárás.
Csakhogy az élesztők viszonylag vastag, cellulózból felépülő sejtfallal rendelkeznek, ami az emberi szervezet számára emészthetetlen, így a mikroelemek hozzáférhetősége is kérdéses. Ezzel szemben a cianobaktériumok sejtfala tökéletesen emészthető. Ráadásul a Spirulina nukleinsav-tartalma is csak negyede-ötöde az élesztőgombákénak. Ez azért nem mellékes körülmény, mert a nukleinsavak lebontása során húgysav keletkezik, ami vesekőképződéssel, köszvény kialakulásával járhat.
Tehát azon túlmenően, hogy - összetételéből adódóan - még értékesebb táplálékká varázsolja az amúgy is becses táplálkozás-élettani tulajdonságokkal rendelkező savanyú tejtermékeket, ahhoz is hozzájárul, hogy a tejsavbaktériumok és a bifidobaktériumok élősejtszáma magas értéket érjen el, és a tárolási idő alatt hosszan ezen a magas szinten maradjon.
Szakmai körökben a jövő táplálékaként emlegetik a Spirulinát. Ennek ellenére több országban már ma is jelentős a fogyasztása.
Tabletta illetve kapszula formájában célszerűen napi háromszori alkalommal veszik magukhoz a fogyasztók a 4-6 g-nyi - vagy akár ezt meghaladó - mennyiséget.
A por alakú termék joghurtba, müzlibe, gyümölcslébe, vagy salátába keverhető. A rendkívül kiterjedt tudományos szakirodalom mellett, az Egyesült Államokban külön szakácskönyvek foglalkoznak a Spirulina táplálkozási célú elkészítésének lehetőségeivel. (dr. Varga László - Dénes Vanda)
febr
12
2017.02.12 - vasárnap
A Ganodermalucidumból készült vizes kivonatok közvetlen hatással lehetnek számos mikroorganizmusra, amelyek különösen veszélyesek lehetnek az emberek számára.
• Humán immundeficiencia vírus (HIV):
a Ganoderma lucidum egy kevésbé toxikus lehetőséget kínál a HIV -el fertőzött emberek esetleges kezelésére. A belőle készült kivonattal jelentősen lehetett csökkenteni az aktív vírusok számát a majmoknál jelentkező szerzett immunhiányos betegség (AIDS) esetében. Olyan aktív vegyületeket találtak benne, melyek képesek gátolni a HIV enzimek működését.
• Influenza “A”vírus:
az eddigi kutatások alapján a Ganoderma lucidum kivonata hatásosan veheti fel a harcot az influenza vírusok ellen is. Ha már megfertőződött valaki, ezen gomba kivonat fogyasztása csökkentheti a betegség súlyosságát és a komplikációk számát a megfigyelések alapján.
• Herpes simplex, herpes zoster:
a Ganoderma lucidum kivonatokról kimutatták, hogy képesek megállítani a herpes simplex vírus (a száj és nemi szervi herpesz okozója), valamint a herpes zoster vírus terjedését. Ez utóbbi a nagyon fájdalmas övsömört okozza. A gomba aktivizálja a természetes ölő sejtek (“natural killer” sejtek) termelődését és ezáltal támogatja az immunrendszer működését.
• Herpesz utáni neuralgia (fájdalom):
A herpesz utáni idegfájdalmat jól ismerik sajnos a zosteres betegek, gyakran nem csillapítják fájdalmukat eléggé a hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszerek. A Ganoderma lucidum kivonatokról kimutatták, hogy képesek enyhíteni ezt a fájdalmat. Ha a herpesz betegség kezdetekor elkezdik használni, kevésbé erősen fog ez a fájdalom megjelenni az eddigi vizsgálatok alapján.
• Hepatitis B vírus (HBV):
Ez a vírus az egyik okozója a májgyulladásnak. Kimutatták, hogy a ganoderma lucidum képes gátolni a Hepatitis B vírus szaporodását.
• Epstein-Barr-vírus:
ez a vírus a leginkább gyermekkorban és fiatal felnőtt korban előforduló mononukleózis nevű fertőző betegséget okozza. Ugyan ez a vírus a felnőtt körében a nagyon agresszív limfómák kialakulásában szerepet játszik.
• Human Papilloma Vírus (HPV):
Ez a vírus már egy ideje a figyelem középpontjában áll, hisz a méhnyakrák egyik potenciális okozójaként vált ismertté. Egy 2014-es vizsgálat igazolta, hogy a Ganoderma lucidumból készült vizes kivonat képes meggátolni a HPV-vel fertőzött sejtek osztódását.
Források:
• gombakiraly.hu
• https://www.naturalhealth365.com/reishi-mushroom
• httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10624872
• httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24941039
febr
6
2017.02.06 - hétfő
A Ganoderma vagy másnéven pecsétviaszgomba bizonyítottan segíti a rákos megbetegedések gyógyulását, emellett csökkenti a kemoterápia mellékhatásait, és fokozza annak eredményességét. Fontos tulajdonsága, hogy korlátozza az áttétek kialakulását. Sikereket értek el a ganoderma alkalmazácósával többek között a prosztata-, a mell- és a tüdőrák gyógyításában. De nemcsak a gyógykezelésben, a megelőzésben is rendkívül hatékony: prevenciós célból étrendváltással együtt alkalmazd.
Mellékhatások nem jellemzőek rá. Ritkán előfordulhat fejfájás, hasmenés a kezdeti időszakban, de ez nem általános - a szakértő szerint inkább egyéni túlérzékenység vagy intolerancia áll a háttérben. Számít az is, hogy a termékben van-e más adalékanyag, amivel szemben túlérzékenység alakulhat ki.
a Ganoderma gomba hasznos vegyületei támogatják, erősítik egyebek közt a szív- és keringési rendszer, a légzőszervek és az immunrendszer működését.
Tekintsd meg termékkatalógusunkat a termekek oldalon