Csontritkulás? Tény, hogy az élő csontozat folyamatos átépülésben van. Azaz az állandóan keletkező új csontszövet mellett a régi csontszövet folyamatosan lebomlik, ami kb. 2-3 hónap alatt egy fiatal felnőtt teljes csontozatának megújulásához vezet.
Gyerekkorban a csontképzés üteme gyorsabb, mint a csontbontás, ezért a csonttömegünk növekszik. Mire elérjük a 30-as éveinket, a csonttömegünk eléri a maximumot, és a csontképzés a csontlebontással egyensúlyba kerül. Az ezután következő években már kevesebb új csont keletkezik, mint amennyi lebomlik.
Mi az a csontdegeneráció?
Csontritkulás esetén fokozódik a csontdegeneráció, ami növeli a benne lévő sejtek számát és méretét. Vékonyabbak és könnyebben törnek.
A leggyakoribb törési helyek: csukló, csípő és gerinc.
Jelenleg sok vita folyik arról, hogy a tejtermékek segítenek-e megelőzni a töréseket és a csontritkulást
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a napi háromszor ajánlott tej fogyasztás magas kalciumbevitel segít megelőzni a csontritkulást és a töréseket.
A csont egészsége szempontjából kritikus a kalcium jelenléte
A szervezet kétféleképpen kap kalciumot. Először is, kalciumot tartalmazó élelmiszerek vagy kiegészítők fogyasztása révén.
A csontritkulás kockázata –miután a csontképzés folyamatát már tudjuk- nagymértékben attól függ, hogy 30-35 éves kort elérve mekkora csonttömegre tettünk szert és milyen gyorsan kezdünk el a csonttömegünkből veszíteni.
Minél nagyobb volt a maximális csonttömegünk, annál kevésbé valószínű, hogy az évek előrehaladtával a csontvesztésünk eljut az oszteoporózis azaz a csontritkulás stádiumába.
Az egészséges csontképzéshez elegendő D-vitaminra és kálciumra van szükségünk.
-A D-vitamin elengedhetetlen a kálcium bélből való felszívódásához, a kálcium csontképzést serkenti és nem mellesleg csontunk egyik fontos alkotórésze. A D-vitamin és a kálcium elégtelen bevitele növeli a csontritkulás kockázatát.
-A Kálcium mellett a magnézium is nagyon fontos, mert segít a kálcium felszívódásában. Ez az ásványi anyag is a csont alkotója.
-Legfontosabb magnéziumforrásaink a zöldségek, a gyümölcsök, az olajos magvak, a dió, a napraforgómag és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
-Ne feledjük a bórt sem, mely igen kis mennyiségben, de szükséges a szervezetünk számára.
A bór csökkenti a kálcium és magnézium vizelettel történő ürülését, és részt vesz a kálcium-anyagcsere hormonális szabályozásában.
-A legújabb kutatások szerint a K-vitamin is fontos szerepet játszik a csontok épségének megőrzésében.
Bizonyos fehérjéket aktivál, melyek részt vesznek a csontszerkezet felépítésében.
Természetesen ezen kívül még számos más ásványok is részt vesznek a csont felépítésében.
A csontritkulásnak vannak rizikófaktorai, mint például:
– életkor
– dohányzás
– nemi hormonok mennyisége, menopauza időszaka
– alkoholizmus
– depresszió
– mozgásszegény életmód
– pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy túlműködése
– D-vitamin hiány és alacsony kálcium bevitele
– emlőrák
– gyógyszerek, vízhajtók szedése
– nagy mennyiségű szénsavas üdítőitalok fogyasztása
– hagyományos fekete kávé fogyasztása, savasító hatása miatt!
– táplálkozási, emésztési és felszívódási zavarok esetén
Fontos tudnunk,hogy a csontritkulás kialakulása nem jár tünetekkel
A kialakult állapot következményeként bekövetkező törések már súlyosan csökkent csontsűrűség esetén jelentkeznek.
Ebből is adódik, hogy mindenképpen a MEGELŐZÉSRE kell helyeznünk a hangsúlyt!!
A legfontosabb a magas kalcium, magnézium és D-vitamin tartalmú készítmények fogyasztása, akár étrend-kiegészítők szedésével.
Legfőbb D-vitamin források a tej és tejtermékek, a sötétzöld növények, a szardínia, a szójatej és a tofu.
Kerüljük a savasító ételeket, a finomított szénhidrátokat, túlzott húsok, cukros gyümölcsök, kávé, szénsavas üdítők, alkohol fogyasztását. A 100%-os rostos üdítők is savasítanak!!!
Csontritkulás ellen
A csont állandó folytonosságú élő szövet. Egyrészt új csont képződik (csontképződés), és ezzel párhuzamosan a régi csont elpusztul (csonterősítés).
Mi a legjobb kalciumforrás a csontjaim számára?
Tehát mit kell tennem, hogy a legjobb táplálékot kapjam a szervezetemnek?
A legjobb természetes tápanyagtartalék az úgynevezett „SPIRULINA ALGA”, amely nem kevesebb, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ (ENSZ) és a NASA szerint a legjobb természetes táplálék éa tápanyag forrás, ami a bolygónkon létezik.
Kalcium tévhitek
Sokan úgy gondolják, hogy a tehéntej a legjobb kalciumforrás, pedig például a brokkoli akár 26-szor több kalciumot tartalmaz, mint hinnénk!
Az orvosok gyakran ajánlják a kalciumban gazdag hínárok fogyasztását csonttörések, gyengeség vagy fokozott tápanyagigény esetén. Különösen hasznos lehet gyermekeknek a csontfejlődés időszakában, valamint kismamáknak a terhesség alatt.
A csontritkulás megelőzésében és a csontok erősítésében kiemelt szerepet kaphatnak a természet kincsei is:
Ezek a biotermékek nemcsak táplálják a szervezetet, hanem segítik a csontok építését és erősítését – hiszen a csontok testünk valódi erőoszlopai.

A ganoderma szerepe a csontok egészségében
A pecsétviaszgomba több ezer éve a hagyományos kínai orvoslás egyik legértékesebb gyógynövénye. Modern kutatások szerint a benne található bioaktív anyagok – például triterpének, poliszacharidok, antioxidáns vegyületek – olyan folyamatokat támogatnak, amelyek közvetlenül és közvetve is hozzájárulhatnak a csontok védelméhez.
GANODERMA gomba- 1 csodálatos pecsétviaszgomba
1. Gyulladáscsökkentő hatás
Az oszteoporózis kialakulásában nagy szerepet játszanak a krónikus gyulladások. A ganoderma triterpénjei és poliszacharidjai természetes gyulladáscsökkentőként hatnak, ezáltal mérsékelhetik a csontbontó sejtek (oszteoklasztok) túlzott működését.
2. Antioxidáns védelem
Az oxidatív stressz károsítja a csontsejteket, gyorsítja az öregedési folyamatokat és fokozza a csontvesztést. A ganoderma erős antioxidánsai semlegesítik a szabadgyököket, így védelmet nyújthatnak a csontszövetnek.
3. Immunrendszer egyensúlyának támogatása
A csontanyagcsere és az immunrendszer szoros kapcsolatban áll egymással. A ganoderma adaptogén hatásával segít helyreállítani a szervezet egyensúlyát, ami közvetve a csontok regenerációját is elősegítheti.
4. Vérkeringés és tápanyagellátás javítása
A jó keringés kulcsfontosságú a csontok tápanyagellátásához. A ganoderma javíthatja a mikrokeringést, ezáltal több oxigénhez és ásványi anyaghoz jut a csontszövet.
Hogyan fogyasszuk a ganodermát?
A ganoderma többféle formában elérhető:
- RG (Reishi Gano) kapszula – a gomba spóratestéből, főleg triterpénekben gazdag,
- GL (Ganocelium) kapszula – a micéliumból, poliszacharidokban gazdag,
- Ganodermás kávék, italok – könnyen beilleszthetők a mindennapokba.
A legjobb hatás érdekében sokan kombinálják az RG-t és a GL-t, így teljes spektrumú támogatást kap a szervezet.

Együnk rengeteg nyers zöldséget.
Mozogjunk sokat, mert a terhelésre szüksége van csontjainknak.
Lehetőség szerint minél többet mozogjunk, sportoljunk kint a szabadban, hiszen a napsütés, napfény jót tesz a bőrünknek és jótékony hatása van a lelkünkre is.
A DXN étrend-kiegészítői nem tartalmaznak semmiféle mesterséges színezőanyagot, adalékanyagot viszont természetes forrásai a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagoknak, nyomelemeknek. Ilyen a Spirulina, Ganoderma, Maca (perui zsázsa).


Terméktapasztalatokért és tanácsadásért keress meg, a ganoderma ereje Neked is segíthet! +36 70 208 5088
Miért érdemes regisztrálni törzsvásárlónak?
A DXN termékei regisztrációval 20%-al olcsóbban megvásárolhatóak!